Dé boeken uit mijn kindertijd

Herinneringen uit je jeugdtijd. Ik hou ervan! Toen ik klein was las mijn moeder me voor uit hét kinderboek Jip en Janneke. Je weet wel, die twee zwart/wit figuurtjes van de Hema. Twee beste vriendjes die samen zoveel leuke dingen samen meemaken. Samen met hun hondje Takkie gaan ze op avontuur en beleven ze de gekste dingen, kinderdingen.

Jip & JannekeDe illustraties van dit boek zijn getekend door de bekende Fiep Westendorp. Haar zwart en wit getekende personages komen helemaal tot leven in een wereld vol met kleur. Op sommige pagina’s zie je gewoon 1 grote tekening vol met kleur, wat tegelijk heel veel laat zien van het avontuur waar Jip en Janneke in terecht gekomen zijn. Super leuk als je klein bent, ik genoot er in ieder geval met volle teugen van.
Jip en Janneke is leuk om voor te lezen aan je eigen kinderen, maar ook ik, als 24 jarige houd er nog van af en toe in deze boeken te kijken naar de illustraties die mij vroeger zoveel plezier gegeven hebben.

Het verhaal van Jip en Janneke die mij het meeste bij gebleven is, is het verhaal van Jip en Janneke en de ballonnenman. Dit verhaaltje gaat over een man met ballonnen, heeeeeeel veel ballonnen in allemaal verschillende kleuren. Natuurlijk willen Jip en Janneke zo’n ballon, maar ze hebben geen geld. Uiteindelijk mogen ze van hun ouders een ballon kopen, maar omdat er helium in die ballon zit, vliegt hij weg, zo de lucht in. Ze zijn verdrietig en krijgen van de ballonnenman een nieuwe ballon. Hij maakt de ballon met een touwtje vast aan hun handen zodat hij niet meer weg kan vliegen. Jip en Janneke zijn zo gelukkig dat ze de hele dag met die ballon spelen.

Heerlijk toch, zo’n simpel verhaal. Wat dit verhaal voor mij zo mooi maakte was dat er bij dit verhaal een illustratie hoort, zo groot als 1 hele pagina. De balonnenman was net als Jip en Janneke getekend in zwart/wit, maar de ballonnen waren in allemaal kleuren getekend. Wat was dat een prachtige afbeelding!


Nog zo’n ander leuk verhaal waar ik als kind niet genoeg van kon krijgen. Floddertje! Floddertje gaat over een meisje dat nooit, maar dan ook NOOIT schoon kon blijven. Ze werd al-tijd vies. Wat ze ook deed, ze kwam altijd in de problemen. Ook zij nam altijd haar hondje genaamd Smeerkees mee. Hoe toepasselijke en leuke namen voor een kinderverhaaltje?

FloddertjeFloddertje moet dus vaak van haar moeder schoon blijven. Niet omdat ze nooit smerig mag worden, maar meestal omdat ze dan ergens naartoe moeten of een belangrijke afspraak hebben. Een leuk voorbeeldje van een van Floddertje haar verhalen is het volgende:

Floddertje moet naar een bruiloft en heeft een hele mooie witte jurk aan. Die moet natuurlijk schoon blijven. Maar op dat moment is er ook een schilder in de straat die de huizen aan het schilderen is. Je raad het dus al. Nieuwsgierig als altijd gaan Floddertje en het hondje Smeerkees oppad. Ze klimt op de ladder om te kijken wat de schilder aan het doen is. Ja, en natuurlijk valt het blik met verf om, precies op Floddertje en Smeerkees. Ze waren helemaal vies.

Dit is een van de vele verhaaltjes die Floddertje meemaakt. Lekker makkelijk te begrijpen als kind, maar tegelijkertijd ook super vermakelijk en grappig.


Deze twee boeken stonden vaak in het middelpunt bij ons thuis. Als er gelezen werd, dan werd er altijd om een van deze twee boeken gevraagd. We waren er dol op.
De mooie illustraties, de grappige verhaaltjes en het kinderlijke wat in de verhaaltjes wordt gestopt. Ik bedoel, welk kind wordt nou niet vies wanneer mama of papa zegt dat je niet vies mag worden. Juist op dat soort momenten worden kinderen vies.

De boeken van Annie M.G. Schmidt & Fiep Westendorp bij ons de meest gekochte boeken. Niet alleen Jip & Janneke en Floddertje, maar ook Pluk van de Pettenflet en Otje waren favoriet in onze kindertijd. Zelfs de scholen hadden juist deze boeken in de kast staan omdat ze toen zoveel gelezen werden.

Nu ik zelf zwanger ben, zal ik heel eerlijk zeggen dat ik het Jip en Janneke boek al op de plank heb liggen. Nieuw gekocht, want de versie die ik vroeger had, nou laten we zeggen dat die zo versleten is dat het gewoon tijd was voor een nieuwe versie. Mijn kleine zal deze verhalen dus ook mee krijgen en ik kan niet wachten dit voor te mogen lezen. Ik hoop dat ze er net zo van gaat genieten als ik dat vroeger deed!

Welke kinderverhalen werden bij jullie veel gelezen? Neem je jou kinderverhalen mee in het leven van jou (toekomstige) kinderen? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen.

Heel veel liefs van Pauline

Advertenties

4 reacties

 1. Mijn opa en oma lazen altijd voor uit Pluk van de Petteflet, dus dat is echt een jeugdfavorietje. Verder las ik zelf erg graag Ronja de Roversdochter, echt nog steeds een heerlijk boek. Ook het prentenboek de Kleine Bever en de echo heb ik nog in mijn kast staan, puur jeugdsentiment en ook nog steeds erg mooi.

  Gefeliciteerd met je zwangerschap trouwens! Dat wordt vast een kleine boekenworm 😉

  Liked by 1 persoon

  1. Pluk van de Petteflet, ook zo’n ge-wel-dig kinderboek! Heb hem gisteren al gespot in de boekenwinkel, en ziet nog steeds zo mooi als hij vroeger was. Zeker wishlist material voor de kleine! Ronja de Roversdochter heb ik wel van gehoord, maar zelf nog nooit gelezen. Schijnt inderdaad ook een mooi (kinder)boek te zijn.
   In je boekenkast moet op zijn minst 1 exemplaar uit je kinderjeugd staan wanneer je een boekenfan bent toch? Gewoon om er af en toe even in te kunnen kijken en even terug te denken aan die goeie ouwe tijd.
   Dankjewel! Ik ga mijn kleine zeker weten opvoeden in een boekrijke wereld. Ik hoop dat ze net zo’n boekenliefhebster als ik wordt. Zou toch heerlijk zijn haha. Kan nu al niet wachten om haar voor te lezen uit alle mooie kinderboeken die ze verkopen, nieuw én oud! Wat een genot!

   Liefs, Pauline

   Like

 2. TisWa.wordpress.com · · Beantwoorden

  Bij ons werd ook altijd voorgelezen uit Jip en Janneke. Helaas is dat boek ergens verloren gegaan bij ons thuis, dus ik heb nog geen exemplaar voor mijn dochtertje, maar die gaat er zeker komen! Net zoals Pluk van de Petteflet, prachtig boek vind ik dat. Mijn lievelingsboek vroeger was ‘Ibbeltje’, ook van Annie M.G. Schmidt, wat ik zo vaak leende van de bieb dat die vaker bij ons thuis lag dan dat die in de bieb stond ;).

  En een paar jaar geleden liep ik bij de logopedist en daar moest ik om te oefenen met mijn stem verhaaltjes voorlezen. Ze hadden daar een aantal ontzettend leuke voorlees boeken van Marianne Busser en Ron Schröder over ene ‘Koning Bobbel’. Deze boeken wil ik zeker ook aan gaan schaffen voor mijn dochtertje en toevallig zag ik vanochtend dat ze deze week in de aanbieding zijn bij de Kruidvat! Erg leuk dus! Omdat ik vroeger niet weg te slaan was uit de bieb (en mijn vader me zelfs wijs had gemaakt dat de bieb in de avonduren alleen open was voor volwassenen, omdat hij niet alweer mee wilde :p), wil ik mijn liefde voor lezen zeker ook aan mijn dochter meegeven. Ik wacht met smart het bericht van de gemeente af over ‘Boekstart’ en zal zeker vaak te vinden zijn in de bieb als ze wat ouder is.

  Groetjes, Monique

  Liked by 1 persoon

  1. Pluk van de Petteflet staat ook nog op mijn verlanglijst voor de kleine meid. Jip & Janneke heb ik inmiddels al op de planken staan en kan niet wachten tot ze oud genoeg is zodat ik voor kan lezen. Ben van mening dat we onze kids en onszelf niet genoeg kunnen verwennen met boeken en voorlezen. Het is tenslotte goed voor je eigen taalontwikkeling.
   Ibbeltje ken ik zelf niet, maar volgens mij wel waard om even naar te kijken. Hoor er meer mensen over! Toch raar dat ik er nooit van gehoord heb haha. Zal het eens op gaan zoeken 🙂
   Bieb is inderdaad een mooie plek om door te brengen met of zonder kinderen haha.
   Liefs, Pauline

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: