Herlezen van boeken: Yay or Nay?

Rereading 2.jpg

Ik lees boeken, veel boeken, maar ik herlees ze eigenlijk nooit. Is dat zonde of juist slim? Als ik eenmaal een boek gelezen heb, ken ik het verhaal en weet ik dus al wat er gaat gebeuren. Mijn nieuwsgierigheid naar het verhaal verdwijnt, het ‘Ik wil weten wat er gaat gebeuren en daarom lees ik door’ gevoel is weg. Daarvoor ken ik mezelf te goed en weet precies wat er dan zou gebeuren. Ik begin te lezen, leg het weg om het vervolgens niet weer op te pakken.

Soms hoor ik mensen met zoveel passie vertellen dat ze een boek voor de tweede of derde keer uitgelezen hebben. Dan hebben ze het zelfs over dat het de tweede keer nóg beter was dan de eerste keer dat ze het lazen. Hoe dan? Ik bedoel, je weet toch wat er in het boek gaat gebeuren. Je weet of iemand dood zal gaan of niet, je weet of iemand verkering krijgt met die ene crush of dat ze die ene topbaan krijgt die hij/zij zo graag wilde hebben. Wat is er dan nog leuk aan het lezen van een boek als je al weet wat er gaat gebeuren?

Waar ik bang voor ben is dat ik, wanneer ik een boek voor de tweede keer lees, ik het misschien lang zo zo leuk niet ga vinden als toen ik het de eerste keer las. Misschien wordt ik niet meer zo verliefd op de personen in het boek of het verhaal. Dit zou mijn mening over het boek zo aan kunnen tasten en dat zou ik heel erg zonde vinden. Ik vond het per slot van rekening de eerste keer wel een geweldig boek.
Maar aan de andere kant kan ik me ook wel weer inleven in het hele ‘ik lees mijn boek voor de tweede keer’ idee. Misschien dat je juist dan meer gaat focussen op andere dingen, of zie je juist die ene quote nu wel, die je de vorige keer over het hoofd gelezen hebt. Eigenlijk net als in een film. Die kijken we toch ook meerdere keren?
Hmmm, maar toch ben ik een te grote liefhebben van het toelezen naar het einde en willen weten hoe een boek eindigt. Díe nieuwsgierigheid maakt lezen voor mij zo mooi.

En de tijd die je steekt in het herlezen van een boek die je al kent?! Zonde toch? Er zijn zo ontzettend veel boeken in de wereld die ik graag zou willen lezen. Als ik boeken ga herlezen, kan ik die tijd toch net zo goed in een nieuw boek steken? Waarom herlezen als je een prachtig mooi nieuw verhaal hebt om te ontdekken?

Ik vond een prachtige quote op het internet over het herlezen van boeken. Dat bracht me ook op het idee om na te denken over dit onderwerp.

“There’s nothing wrong with reading a book you love over and over. When you do, the words get inside you, become a part of you, in a way that words in a book you’ve read only once can’t.”
– Gail Carson Levine

Herlees jij jou mooiste boeken of ga je na het lezen van een boek over naar een nieuw boek? En waarom herlees jij dan dat ene boek?
Ik ben heel nieuwsgierig naar jullie point of view over dit onderwerp.

Heel veel liefs,
Pauline

 

Advertenties

4 reacties

 1. Ik heb wel een aantal boeken en series die ik erg graag meerdere keren lees. Soms heb je tijdens de tweede keer lezen dat je kleine hints die je de eerste keer niet zag, nu juist wel ziet. En sommige boeken zijn gewoon zo mooi dat één keer lezen niet genoeg is. Mijn absolute favoriet om telkens opnieuw te lezen is the book thief van Markus Zusak. Andere stand-alones die ik wel vaker lees zijn life of pi en the time travelers wife. Maar ook series als Harry Potter, the Hunger Games, Eragon, Artemis Fowl en The Seven Realms lees ik graag nog een keer. Soms heb ik gewoon behoefte aan een boek waarvan ik zeker weet dat deze goed is, bij een nieuw boek weet je nooit zeker of je deze wel of niet leuk gaat vinden, hoe interessant hij ook klinkt.

  Liked by 1 persoon

  1. Dat vind ik een heel mooi tegen argument. Het herlezen van boeken omdat je gewoon zeker wilt zijn dat je een goed boek gaat lezen. Met een nieuw boek weet je inderdaad nooit waar je aan begint.
   De Book thief staat ook nog op mijn TBR lijst. Nog niet aan toe gekomen, maar als ik jou zo hoor duidelijk een absolute mustread! Ik ben nieuwsgierig of dat boek mijn point of view kan veranderen. Ben benieuwd 🙂

   Liefs, Pauline

   Liked by 1 persoon

 2. lalafillefleur · · Beantwoorden

  Ik herlees mijn boeken DOODGRAAG! Ik snap wat je zegt, vooral over dat het zonde is van de tijd die je eigenlijk in nieuwe boeken kan steken. Maar ik ben zo iemand die alle details meteen weer vergeet, waardoor herlezen echt leuk blijft. Natuurlijk ken ik de grote lijnen wel nog, ik weet hoe de relaties zijn tussen de personages zijn en van die zaken, maar al die kleine dingetjes die je pas opvallen na drie keer lezen, daar doe ik het voor. En bovendien heb ik het gevoel dat ik een beter idee krijg van de karakters, het lijkt alsof je de personages nog beter leert kennen na een paar keer herlezen.

  Liked by 1 persoon

  1. De kleine dingetjes zullen, naarmate je het vaker leest, ook meer opvallen. ‘Het zit ‘m in de details’ zeggen ze toch altijd? haha. Al zal ik het altijd jammer blijven vinden dat ik de hoofdlijnen al ken en ik dus al weet wat er gaat gebeuren. Tóch vind ik jullie tegen argumenten ook erg goed en laat het me wel nadenken.

   Liefs, Pauline

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: